HET KUNSTUUR: een rendez-vous met Belgische schilderkunst uit een roemrucht verleden

Intro

32 topwerken, gemaakt tussen 1887 en 1938. Die krijg je in Het Kunstuur te zien. Een bezoek aan deze tentoonstelling staat garant voor een unieke belevenis. Elk schilderij – telkens beeldig verlicht – heeft namelijk een eigen verhaal, dat verteld wordt door een bekende of minder bekende Vlaming.

The Haymaker - Emile Claus (1896)

In exact een uur heb je alles gezien en gehoord. Een ‘kunstuur’ dat bijblijft.

Aan de wieg van dit project staan de gebroeders Joost en Hans Bourlon. Die laatste verwierf intussen heel wat naamsbekendheid in het medialandschap. Samen met Gert Verhulst is Hans Bourlon namelijk een van de drijvende krachten achter Studio 100.

Bekijk de reportage in Het Journaal voor een blik achter de schermen van dit unieke concept.

Screenshot van het nieuwsbericht
Klik op de foto om de video van VRT.be te bekijken op hun website.

Alles online

Tickets voor de tentoonstelling kan je enkel online boeken. 3SIGN zette niet alleen de website, maar ook deze reserveringsservice op punt.
Om de twintig minuten wordt een nieuwe groep van maximaal acht personen binnengelaten om de vertoning te beleven. De prijzen voor het met kunst gevulde uur variëren. Overdag is goedkoper dan ’s avonds, en niet alle dagen zijn gelijk.

Screenshot van de bestelfunctionaliteit in de website van 'Het Kunstuur'
Reserveer je ticket eenvoudig via de website.

Niet alleen kan je de tickets online reserveren, je kan ze ook langs dezelfde weg annuleren. Daarvoor dien je natuurlijk wel een account aan te maken. Ook het betalen zelf doe je uiteraard online.

Elk project waar we ons aan verbinden, onderwerpen we eerst aan een grondige analyse. Zo verliep het ook toen we de vraag kregen om de toch wel complexe ticketverkoop voor dit evenement te realiseren. We staken de koppen bij elkaar en kwamen met een oplossing die alles ontwart wat nodig is, en zelfs nog iets meer.

Na een hele resem grondige tests besloten we de reserveringsfunctionaliteit uit te bouwen met Checkfront. Iets wat we eerder reeds deden voor de website van Villa Bossi.

Checkfront volledig op maat van Het Kunstuur configureren. Dat was onze uitdaging. We deden het, en implementeerden het nadien naadloos in hun eveneens door ons gemaakte website. Het zorgde voor een uiterst vlotte ticketverkoop, want na amper één week stond op hun Facebook-pagina volgend bericht te lezen:

Bericht op Facebook van 'Het Kunstuur' - reeds 1000 tickets verkocht op minder dan een week

Mensen die tickets kochten, ontvangen uiteraard een e-mail met alle details. Om zeker te zijn dat niemand de afspraak met dit prachtige stukje Belgische kunstgeschiedenis mist, stuurt Het Kunstuur de dag voordien ook nog eens een reminder.

De mobiele applicatie van Checkfront in een iPad.
iOS app waarmee je zowel tickets kan scannen als de boekingen opvolgen. Er is uiteraard ook een Android App.

De tickets worden digitaal geleverd en gescand aan de ingang. Gebruik je een iOS device, dan kan je jouw tickets opslaan in de wallet die standaard op elk toestel staat.

Het spreekt vanzelf dat de medewerkers van Het Kunstuur een mooi overzicht van alle reservaties te zien krijgen. Bovendien kunnen ze eigenhandig bepaalde tijdstippen blokkeren. Nuttig wanneer er bijvoorbeeld grotere groepen langskomen.
Dit kan zowel op de website als op de applicatie die beschikbaar is voor iOS en Android.

Overzicht van de boekingen in de administratieinterface van Checkfront.

Startpunt Mechelen

Overzicht van de informatieve pagina's op de website van Het KunstuurBezoekers voor 'Het Kunstuur' aan de Heilige Geestkapel in Mechelen.Op dit moment spitst de site zich toe op één locatie: de Heilige Geestkapel in Mechelen.

Bij 3SIGN denken we echter graag een stap vooruit. Deze expositie kan namelijk ook op andere plaatsen worden georganiseerd. Misschien zelfs gelijktijdig.

Hier hielden we bij het bouwen van de site alvast rekening mee.

Nu al is het perfect mogelijk om de website en het ticketsysteem open te stellen voor meerdere tentoonstellingen. Hiervoor moeten we niet opnieuw aan het programmeren slaan. Alles is reeds voorzien.

Ook de meertaligheid van de site staat volledig op punt. Er is ondersteuning voor een onbeperkt aantal talen. Een uitbreiding van het project naar andere taalgebieden of een internationaal publiek kán dus. Zonder enige belemmering.

Oog voor detail

Een nette afwerking van onze projecten is voor ons het hoogste goed. Altijd streven we naar het uiterste. Voor Het Kunstuur resulteerde dat in een bijzonder esthetische en gebruiksvriendelijke site.

De huisstijl kregen we aangeleverd van King Concept, de rest lag in onze handen.

De huisstijl van Het Kunstuur.De uitgespaarde hoek in de huisstijl hebben we kenmerkend gemaakt voor de volledige website. Zelfs de kleine icoontjes volgen dit opvallende ontwerp.

Een bezoek plannen vanuit je zetel of onderweg?

De website van 'Het Kunstuur' op een Android toestel.

Uiteraard werkt de site ook op mobiele toestellen optimaal. Tickets kan je dus probleemloos boeken via je smartphone of tablet.

Een duurzame site

De site werd gebouwd in Drupal 8 en kan later eenvoudig geüpdatet worden naar Drupal 9. Deze aanpak staat meteen ook garant voor een lange levensduur.

Benieuwd?

De pers is alvast lovend: De Standaard, De Tijd, HLN, Knack, Nieuwsblad, ...

Misschien is het een goed idee om zelf ook eens een kijkje te nemen.

 

 

Plan je iets op te bouwen rond reserveringsfunctionaliteit, breng ons daarvan zeker op de hoogte. Samen met jou zoeken we naar de oplossing die het best past.

Heb je een mooie en duurzame website zónder reserveringsservice van doen, dan werken wij uiteraard ook daar heel graag aan mee.

Uitdagingen

Een gebruiksvriendelijke website die toelaat jouw tickets voor Het Kunstuur online te reserveren en te betalen.

De opbouw van de site moet gebeuren met een blik op de toekomst. Zo kan beantwoord worden aan de vraag naar uitbreiding in geval van succes. Allerminst denkbeeldig voor een dergelijk uniek concept.

Samenvatting

 

Wat de klant erover vertelt

Ons gloednieuwe museumconcept Het Kunstuur verdient een website die net als onze tentoonstelling tot de verbeelding spreekt.

We kwamen terecht bij 3sign, en zij maakten er een plaatje van. De site blinkt uit in toegankelijkheid en werkt bijzonder intuïtief. Niet alleen voor de gebruiker, maar ook voor ons als beheerders. Het ticketplatform – eveneens uitgedokterd door 3sign – beantwoordt perfect aan wat we wilden. Er is geen kunst aan om een ticket te boeken, en net dat maakt van het Het Kunstuur een geslaagd en aanstekelijk concept.