Een toegankelijke website dankzij de WCAG 2.1 richtlijnen

Een toegankelijke website maakt het voor uw bezoekers eenvoudig om het internet te gebruiken. In deze blog bespreken we hoe je hier naartoe kunt werken, en waarom dat zo belangrijk is.

Graphic van een pc

Websites zijn door de jaren heen geëvolueerd van pagina’s met eenvoudige afbeeldingen en tekst, naar dynamische sites boordevol afwisselende multimedia en complexe gebruikersinterfaces. Hoewel deze variatie op vele manieren een interessante gebruikservaring en beter gebruiksgemak biedt, kan dit voor bepaalde mensen ook net obstakels vormen. Zo is een creatieve visual voor een ziend persoon misschien duidelijker, maar een niet-ziende internetgebruiker kan er potentieel niks mee omdat zijn voorleessoftware deze visual niet kan verwerken.

Een toegankelijke website maakt het voor uw bezoekers eenvoudig om het internet te gebruiken. Net zoals een toegankelijk voetpad aangenaam is voor alle voetgangers, creëer je met een toegankelijke site een betere gebruikerservaring voor een breed publiek, en dus niet enkel voor gebruikers met een handicap. In deze blog bespreken we hoe je hier naartoe kunt werken, en waarom dat zo belangrijk is.

Waarom streven naar toegankelijkheid?

Een toegankelijke website aanbieden aan je gebruikers vraagt wat tijd en energie. Vaak komt dit aspect van een website daarom ergens onderaan het lijstje met prioriteiten te staan. Nochtans heeft een vlot toegankelijke website meer voordelen dan je op het eerste zicht zou denken.

Je volledige doelgroep bereiken

Met een ontoegankelijke website loop je misschien een deel van je doelgroep mis. Zorg dus dat je website toegankelijk is voor iedereen binnen je doelgroep. Mensen met een beperking rekenen misschien zelfs meer dan anderen op jouw online diensten, omdat het bijvoorbeeld voor hen omslachtiger is om naar je winkel of kantoor te komen.

Elke gebruiker profiteert

Het zijn zeker niet alleen mensen met een beperking die baat hebben bij een toegankelijke website, elke gebruiker profiteert van een duidelijk opgebouwde website die eenvoudig te bedienen is. En een gelukkige websitebezoeker is een bezoeker die eerder jouw producten of diensten zal overwegen.

Verbeterde zoekmachine prestaties

Je website toegankelijker maken komt ook ten goede van je zoekmachine prestaties. Een overzichtelijke website, en het toevoegen van de nodige headings, metateksten en alt-teksten zullen de vindbaarheid van je website vergroten. Zo zullen potentiële klanten eerder op jouw website terecht komen!

De voordelen van een toegankelijke website zijn dus legio, maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Waar moet je op letten? Om een antwoord te bieden op deze praktische vragen werden de WCAG 2.1 richtlijnen in het leven geroepen. Deze richtlijnen zijn opgesteld om je te helpen bij het bouwen van een toegankelijke website, zodat jij je boodschap kunt overbrengen aan alle geïnteresseerden.

Waar staat WCAG voor?

WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), vrij vertaald betekent dit: richtlijnen voor de toegankelijkheid van webinhoud. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C) als onderdeel van hun Web Accessibility Initiative (WAI). Het doel van deze richtlijnen is het web toegankelijker maken voor mensen met een beperking, maar tegelijkertijd maken deze richtlijnen uw content ook toegankelijker voor browsers en apparaten met beperkte functionaliteit zoals mobiele telefoons.

De 4 principes van toegankelijkheid

De WCAG 2.1 richtlijnen zijn onderverdeeld in 4 principes. Deze principes geven aan waar je op moet letten wanneer je je website toegankelijk wilt maken. Onder deze principes vind je dan specifieke richtlijnen. De WCAG-richtlijnen bestaan uit testbare succescriteria verdeeld in drie niveau's: A, AA en AAA. Hoe meer A’s hoe toegankelijker je website.

Waarneembaar
Bedienbaar
Begrijpelijk
Robuust

1. Waarneembaar

Alle informatie en componenten van de gebruikersinterface moeten waarneembaar zijn voor iedere gebruiker. Een grafiek die informatie voor zienden op een duidelijke manier weergeeft zou bijvoorbeeld voorzien moeten worden van een tekst alternatief met daarin dezelfde informatie. Zo kunnen mensen die de grafiek niet kunnen zien, het tekst alternatief lezen via een screenreader.

  • Geef tekst alternatieven voor niet-tekstuele content.
  • Geef een transcript voor audio- en videocontent.
  • Geef videocontent ondertiteling.
  • Zorg ervoor dat content logisch is gestructureerd.
  • Gebruik semantische (betekenisvolle) code.
  • Zorg ervoor dat elke functie kan worden gebruikt wanneer de standaard tekstgrootte wordt verdubbeld.

2. Bedienbaar

Alle componenten van de gebruikersinterface en de navigatie moeten bedienbaar zijn door iedere gebruiker. Dit betekent onder andere dat ze de navigatie op een site moeten kunnen bedienen en formulieren moeten kunnen invullen en versturen. Je moet bijvoorbeeld zorgen dat het versturen van een formulier niet alleen met een muisklik kan maar ook met een toetsenbord.

  • Maak alle functionaliteit beschikbaar vanaf een toetsenbord.
  • Geef gebruikers genoeg tijd om content te lezen en te gebruiken.
  • Ontwerp content niet op een manier waarvan bekend is dat die toevallen of fysieke reacties veroorzaakt.
  • Lever manieren om gebruikers te helpen navigeren, content te vinden en te bepalen waar ze zijn.
  • Maak het eenvoudiger voor gebruikers om de functionaliteit te bedienen met verschillende vormen van invoer.

3. Begrijpelijk

Alle informatie en het gebruik van de interface moet begrijpelijk zijn voor de gebruiker. Bij dit principe komt het er op neer dat je website zo duidelijk mogelijk moet zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je hoofdmenu consistent is door je hele website heen. 

 

  • Maak tekstcontent leesbaar en begrijpelijk.
  • Maak het uiterlijk en de bediening van webpagina's gelijkvormig en zo ook voorspelbaar.
  • Assistentie bij invoer. Help gebruikers om fouten te vermijden en ze te verbeteren. Geef bijvoorbeeld aan in welke vorm een telefoonnummer ingevoerd moet worden (+324 of 04), en geef ook aan wanneer een gebruiker dit fout doet.

4. Robuust

Content moet voldoende robuust zijn om betrouwbaar geïnterpreteerd te kunnen worden door uiteenlopende soorten gebruikers, met inbegrip van technische hulpmiddelen ( de zogenaamde assistive technologies). In andere woorden: De HTML code van je website moet zodanig opgebouwd worden dat speciale hulp technologieën je aanbod kunnen lezen.

Op de website van W3C vind je een uitgebreid overzicht van alle richtlijnen

Europese Richtlijn voor de toegankelijkheid van overheidswebsites

In 2016 trad de Europese richtlijn toegankelijkheid overheidswebsites is werking. Het belangrijkste dat hierin staat is dat staats-, regionale en lokale overheidsinstanties en publiekrechtelijke instellingen enkel nog toegankelijke websites en apps mogen maken.

Sinds 23 september 2020 moeten alle bestaande en nieuwe websites voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines versie 2.1 niveau AA.

Een uitgebreider overzicht van de wettelijke bepalingen vind je op de website van Anysurfer.

Toegankelijkheidsverklaring

Heb je een overheidswebsite en schrikken deze wettelijke bepalingen je af? Geen paniek, het is namelijk evident dat niet alle websites van de ene op de andere dag aan deze richtlijnen kunnen voldoen. Hoewel een aantal richtlijnen “quick fixes” zijn, moeten een aantal richtlijnen ook meegenomen worden in de bouw van een website.

Gelukkig beseffen ook de wetgevers dit, voorlopig wordt er dus niet actief gecheckt of je website de richtlijnen volgt en worden er geen straffen opgelegd als je website niet volledig voldoet. Wat wel aan te raden is, is een zogenaamde toegankelijkheidsverklaring. Via deze weg geef je aan dat je de intentie hebt om je website zo toegankelijk mogelijk te maken en leg je uit hoe je dit wilt bereiken. Hierin zou dus ook in kunnen staan dat, hoewel de huidige website nog niet op punt staat, er bij het ontwerp van een nieuwe website wel rekening zal worden gehouden met de WCAG-richtlijnen.

Het logo van Anysurfer: een grote letter A met hieronder de tekst anysurfer

Anysurfer

Anysurfer is een Belgisch project van Blindenzorg Licht en Liefde VZW. Het project zet zich in voor een toegankelijke digitale wereld waarin iedereen mee kan surfen, ook mensen met een handicap. Naast sensibilisering van toegankelijkheid op het web biedt Anysurfer ook heel wat directe ondersteuning:

  • Uitgebreide informatie en documentatie op hun website
  • Begeleiding en ondersteuning van web eigenaren
  • Opleidingen voor webbouwers en redacteuren

    Anysurfer label

    Heb je er alles aan gedaan om je website toegankelijk te maken? Door een label van Anysurfer te halen kun je je inspanningen officieel laten erkennen. Het AnySurfer label bewijst dat de toegankelijkheid specialisten van AnySurfer je website hebben getest en goedgekeurd.

    Dit label linkt dan naar een statuspagina waarop je bezoekers zien hoe toegankelijk je website is. Aangezien ontwikkelingen op het web ontzettend snel gaan is het label maximaal twee jaar geldig, waarna je een nieuwe audit moet aanvragen. 

    Meer over het Anysurferlabel vind je op hun website.

    Tot slot

    Heb je al een website bij 3sign? Dan hebben wij in de bouw van je website al rekening gehouden met de WCAG-richtlijnen. Wij maken ons namelijk sterk voor een web waarbij iedere website toegankelijk is.

    Wil je het Anysurfer label halen om de toegankelijkheid van je website officieel vast te leggen? Laat het ons weten en wij nemen graag voor u contact op met Anysurfer.

    Meer weten over toegankelijkheid en hoe wij je kunnen helpen aan een toegankelijke website? Neem contact met ons op!

    Interesse om met ons samen te werken?