Oplichting met domeinnamen

Over hoe malafide handelaars u in de luren trachten te leggen door valse facturen en dubieuze bestelbonnen op te stellen.

Over dit onderwerp kan ik een boek schrijven. Dit zal ik niet doen, want de gelijkenis met het Oude Testament zou treffend zijn: waanzinnig dik, veel tegenstrijdigheden en best wel saai.

Afbeelding Oude Testament

Hoe gaat het in zijn werk?

Fraude is steeds gebaseerd op misleiding en komt doorgaans neer op één van deze drie methodes:

  1. U ontvangt een factuur om een domein te verlengen dat u reeds hebt.

  2. U ontvangt een mail of brief met informatie betreffende een domein dat u reeds hebt. Er wordt gevraagd om deze info na te kijken.

  3. Men biedt u een domein aan dat 'uitzonderlijk beschikbaar is'.


In elk geval zal u opgelicht worden. Doorgaans gaat het op het eerste gezicht over kleine bedragen maar niet zelden heeft u een bestelbon van vele duizenden euro getekend.

De oplichters gebruiken mail, fax en de post en sturen hun brieven naar iedereen. Zelfs wij als registrar hebben er al vele mogen ontvangen.

1. Factuur voor bestaand domein

U ontvangt een 'factuur' van een firma met een slim gekozen naam. Deze klinkt officieel en lijkt van een officiële instantie te komen. U wordt vriendelijk gevraagd om de 'factuur' te betalen zodat uw domein netjes verlengd wordt.

Veel bedrijven betalen deze 'factuur' zonder de details te overlopen. Veelal is bvb het rekeningnummer op deze facturen in het buitenland gelegen, of is het telefoonnummer van de klantendienst niet bereikbaar.

Deze 'factuur' is echter geen afrekening! Door de betaling ervan bevestigt u een bestelbon. Men rekent u vanaf deze datum een woekerbedrag aan voor hun 'diensten'.

In sommige gevallen zal men uw domeinnaam werkelijk overnemen en via hun diensten kosten in rekening brengen. In andere gevallen verkopen ze u bijkomende domeinnamen. Doorgaans voor het vijf- tot tienvoudige van de normale prijs.

Voorbeeld nepfactuur domeinhost

Hierboven een voorbeeld van zo'n nepfactuur. Merk op dat het rekeningnummer Spaans is (Bilbao) en ook het referentienummer fake is, dit is namelijk op elke factuur identiek (bekijk de identieke factuur van dns.be). Verder is er geen domeinnaam of een adres van de 'klant' te bespeuren. Onze noorderburen hebben trouwens een nederlandse variant.

In andere gevallen betaalt u om opgenomen te worden in een peperdure maar volstrekt waardeloze 'bedrijvengids'. Aangezien dit allemaal in de kleine lettertjes staat en de 'facturen' volkomen legaal zijn, kan het u duizenden euro's kosten vooraleer u er vanaf bent.

Screenshot van Important Notice bericht

2. Even deze informatie controleren

U ontvangt een mooi opgemaakte brief of mail met bijna al uw bedrijfsgegevens al ingevuld. Het is niet moeilijk om die gegevens te verzamelen want deze kan men opzoeken bij zowat elke domeinnaam. In sommige gevallen wordt er opzettelijk een kleine fout in uw gegevens gestoken.

In de brief wordt gevraagd om alle gegevens na te kijken, te ondertekenen en dan terug te sturen. Hiermee bevestigt u onbedoeld een bestelling. Doorgaans wordt u in ruil voor enkele duizenden euro's per jaar opgenomen in de  eerdergenoemde waardeloze bedrijvengids.

nepbrief ondernemingspublicatie

3. Snel, snel! De concurrentie wil aan de haal met uw domein!

Dringende boodschap valt in uw mailbox of brievenbus: een concurrent staat op het punt om een domeinnaam te registeren die een serieuze gelijkenis vertoont met uw eigen domeinnaam. Niet zelden gaat het over hetzelfde domein met een andere extensie (bv. 3SIGN.cn ipv 3SIGN.com). In dat geval is de concurrent ook van plan om uw producten na te maken en uw merk te misbruiken. Ter info: deze mails komen niet zelden van een zeker 'Alex'.

screenshot van spam email over domeinnaam

Hierboven ziet u een mail van 'Alex'. Alex stuurt veel mails. Heel veel.

Alhoewel u zich inderdaad moet indekken tegen dit soort scenario's, is de briefschrijver zelden oprecht. Hij wil u een veel te duur domein aan de hand doen en de concurrent is zo goed als zeker onbestaand.

Het domein waarvan sprake is, is doorgaans gewoon beschikbaar voor registratie. U vraagt dit dus best even na bij uw webdesigner of het bedrijf dat uw webhosting verzorgt als u het domein zou willen registeren.

Wat te doen?

Indien u een mail of brief ontvangt en twijfelt of deze legitiem is, onderteken deze dan in geen geval. Het is vaak zeer omslachtig om het contract op te zeggen, ook al is er duidelijk sprake van misleidende praktijken!

Neem contact op met uw webbouwer of hosting firma. Zij zullen u met plezier verder helpen en vertellen of de betreffende mail uw aandacht waard is.

Interesse om met ons samen te werken?