Houd het eenvoudig

bancontact crelan

U kent uw eigen producten wellicht als geen ander. U weet wat de voordelen zijn voor potentiële kopers. U bent overtuigd van de kwaliteit en weet wat uw klanten willen. En daar wil u op uw website zoveel mogelijk over vertellen.

Prima. Of toch niet.

U kent uw product te goed.

Op het internet werken veel zaken net iets anders dan in uw showroom. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een klant zich tijdens een verkoopsgesprek plots omdraait en wegloopt. Op het internet is dit echter een normale gang van zaken. Het internet is namelijk bijzonder vrijblijvend. Elke bezoeker kan uw website zonder schroom wegklikken.

U moet het de bezoeker dus zo gemakkelijk mogelijk maken. Een overdaad aan informatie kan bezoekers afschrikken of hun keuze bemoeilijken. Het is goed als er veel gegevens beschikbaar zijn, maar ze mogen zeker niet opgedrongen worden.

Elke hinderpaal die een verkoop kan vertragen of bemoeilijken moet weg. Om dit te verwezenlijken, hebt u zo goed als zeker input nodig van mensen die uw producten minder goed kennen dan uzelf. Dat is namelijk ook het geval bij elke potentiële koper.

Meten = weten

Online kopers nemen veel beslissingen op korte tijd. Hen mondeling beïnvloeden of overtuigen is geen optie. Op een website moet alles voor de hand liggen. Hoe sneller de bezoeker vindt wat hij zoekt, des te beter uw site zal werken.

Uiteraard hebben wij veel ervaring met deze materie. Hierdoor kunnen we vrij goed inschatten wat wel en niet zal werken. Maar dat blijft een gefundeerde gok. Meten, analyseren en bijsturen blijven een noodzaak. Voor elke website en in het bijzonder voor een webshop.

Een voorbeeld

Ik erger mij al geruime tijd aan het betaalvenster van Ogone. 

online

Het is een rommeltje en de zaken die belangrijk zijn vallen totaal niet op. Ook het venster waarin ik de betaling uiteindelijk moet uitvoeren (en vermoedelijk is opgemaakt door mijn bank) is een doorn in het oog.

Venster om bancontact betaling te bevestigen bij Crelan-bank

Mogelijk herkent u bovenstaand venster, het is al jaren bijna onveranderd. Zowel voor nieuwe als ‘ervaren’ gebruikers is dit geen handig scherm. U moet een code van 8 cijfers overtypen en net dat staat goed verstopt tussen enkele regels tekst en een hoop andere cijfers. Verder is het lettertype uitermate klein.

Andere elementaire zaken zoals het bedrag dat u zal betalen vallen helemaal niet op.

Ik heb dit scherm snel onder handen genomen. Hieronder mijn voorstel.

Alternatief ontwerp om bancontact betaling te bevestigen bij Crelan-bank

Wat heb ik precies veranderd?

 • Belangrijke zaken vallen veel meer op. De toelichting is er nog steeds, maar staat niet in de weg voor mensen die weten wat te doen.
 • De tekst is veel groter en waar mogelijk ingekort. Beeldschermen worden steeds gedetailleerder waardoor de tekst in verhouding kleiner weergegeven wordt. Zeker voor mobiele toestellen is een tekstgrootte van minimum 15 pixels aangeraden.
 • Een grote bevestigingsknop is een must. Anders is deze erg moeilijk aanklikbaar op toestellen met een touch-screen.
 • De datum en andere minder belangrijke zaken heb ik weggelaten. De bezoeker kocht het product enkele seconden geleden dus er is geen reden waarom er een datum en uur moeten staan.
 • De taalkeuze is overzichtelijker uitgewerkt en beter aanklikbaar.
 • Verder kan dit ontwerp veel eenvoudiger responsive uitgewerkt worden of zonder aanpassingen worden gebruikt op smartphones.

Conclusie

Een bezoek aan uw website is erg vrijblijvend. Een bezoeker houdt u enkel op uw website wanneer u deze zo aantrekkelijk en handig mogelijk maakt. De bezoeker moet snel vinden wat hij zoekt.

Een aantal vuistregels:

 • Breng belangrijke zaken naar de voorgrond. 
 • Tracht uit te zoeken wat belangrijk is voor de bezoeker. Hij heeft mogelijk andere prioriteiten dan u.
 • Haal alles wat de gebruiker kan verwarren weg.
 • Zorg voor vlotte en foutloze teksten.
 • Let op als u zaken wil opdringen aan een bezoeker. De kans dat hij hierin meegaat is bijzonder klein. Wanneer u dit toch wil doen, zal u het slim moeten aanpakken.
 • Test af en toe iets. Dit wordt vaak gedaan met A/B testen. Hierbij maakt men twee versies van een deel van uw website. Sommige bezoekers krijgen optie A te zien, anderen optie B. De resultaten zijn niet zelden verbluffend. Er zijn veel voorbeelden te vinden op http://www.abtests.com/
 • Meten en bijsturen. Het is aangeraden een overeenkomst af te sluiten waarbij op geregelde tijdstippen wordt nagegaan hoe uw website en bepaalde pagina’s scoren.