Drupal: makkelijker dan u denkt

drupal

Drupal is een technologie waarmee websites en complexe online toepassingen gebouwd worden. Drupal is open-source, wat wil zeggen dat de code openbaar en vrij beschikbaar is.

 

Drupal is door de jaren heen bijzonder populair geworden en allerhande grote websites zijn ermee gebouwd. Enkele voorbeelden: Het Witte HuisTwitterIkeaWarner Bros en ING.

Niet iedereen heeft zo'n grote site nodig als bovengenoemde voorbeelden en potentiële klanten maken zich vaak onterecht zorgen over het beheer van hun site. Drupal heeft schijnbaar de naam 'te ingewikkeld' te zijn voor kleinere websites.

Het klopt inderdaad dat Drupal erg complex en uitgebreid is. Een goede Drupalontwikkelaar heeft doorgaans dan ook vele jaren ervaring. Voor het beheer van uw site hebt u echter geen ervaring nodig. Een goede webontwikkelaar zal namelijk niet enkel het zichtbare gedeelte van de site maar ook het beheer volledig op maat uitwerken.

Alles in één

Bij een Drupal site heb je geen aparte software of een speciale licentie nodig om uw site te beheren. De site en het beheer ervan vormen één geheel en u kan alles via uw browser doen. In deze blogpost overlopen we kort even de belangrijkste functies:

Alles komt kort aan bod aan de hand van onze meest recente website 8office.eu.

Bestaande inhoud aanpassen

Pagina's

De meesten zaken op uw site kan u heel eenvoudig beheren. Nadat u ingelogd bent als beheerder, bezoekt u de pagina die u wilt bewerken. Wanneer u hier op 'bewerken' klikt, kan u meteen aan de slag.

drupal

Blokken

Meestal heeft een Drupal site ook een aantal 'blokken'. Een blok kan vanalles bevatten en wordt vaak gebruikt voor elementen die op elke pagina terugkeren zoals uw telefoonnummer linksboven en de link naar de verkoopsvoorwaarden onderaan. Om deze zaken te beheren klikt u op het tandwieltje en daarna op 'bewerken' of 'instellen'.

block instellen

Door het gebruik van 'blokken' is het in Drupal ook erg eenvoudig om 'vaste' informatie (zoals uw contactgegevens) te bewerken.

Nieuwe inhoud toevoegen

Het beheermenu

Nadat u ingelogd bent, verschijnt er linksboven een sleuteltje. Als u hierop klikt verschijnen er een aantal knoppen waarmee u onder andere nieuwe inhoud kan toevoegen, bestaande inhoud kan wijzigen en gebruikers kan beheren.

sleuteltje

Wij kunnen dit menu heel eenvoudig uitbreiden zodat de taken die u vaak uitvoert snel toegankelijk zijn.

beheermenu

Inhoudstypes

Drupal werkt met 'inhoudstypes' ('content types' in het Engels, vaak afgekort als CT). Inhoudstypes zijn 'fiches' die wij op maat uitwerken. Wij kunnen instellen hoeveel veldjes zo'n inhoudstype bevat, of je er al dan niet foto's aan kan koppelen, wat de relaties zijn met andere inhoudstypes et cetera. Dit voegt een grote flexibiliteit aan uw website toe. 

Op het eerste zicht zou u misschien denken dat meerdere inhoudstypes het beheer van uw site complexer maken. Dat dit zeker niet het geval is, lichten we graag toe aan de hand van een voorbeeld.

Hier bekijken we het inhoudstype 'project' op een site voor een architectenbureau. Dit inhoudstype gebruiken we om hun portfolio aan te vullen. Het inhoudstype 'project' bevat enkel velden die betrekking hebben tot dit soort inhoud.

bewerken

Er zijn veel voordelen verbonden aan de mogelijkheid om alle informatie in aparte velden te plaatsen en niet te groeperen in een tekst 'beschrijving'. Wij bouwen bij alle velden een controle die het onmogelijk maakt foutieve informatie in te voeren. Zo kunnen bij 'budget' enkel cijfers ingevoerd worden.

Een tweede voordeel van aparte veldjes is dat we weten waar de inhoud voor staat en deze correct kunnen opmaken. Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat er automatisch een euroteken voor het budget verschijnt.

bewerken dubbel

Merk op dat we hier minder veldjes zien dan er beschikbaar waren om in te vullen. De site is zo opgebouwd dat deze enkel ingevulde velden weergeeft.

In veel gevallen zal de navigatie op de achtergrond fungeren als een soort zoekactie of filter en alle informatie die gerelateerd is aan het betreffende 'menu' ophalen. Dit heeft als voordeel dat bepaalde zaken op meerdere plaatsen kunnen voorkomen, en gerelateerde informatie automatisch verschijnt.

Dat klinkt allemaal ingewikkeld, maar dat is het niet. Meestal komt het erop neer dat je bij het invullen van de site moet aangeven tot welke categorie de informatie behoort. Daarna zal de inhoud automatisch op de juiste plaats verschijnen.

Project types

In onderstaand voorbeeld werkt het submenu als een filter en toont het alle projecten die tot het gekozen project type behoren.

filternavigatie

U kan eenvoudig nieuwe project types toevoegen. De volgorde ervan kan u bepalen door ze te verslepen.

projecttypes

Als u hier een nieuw type toevoegt (bijvoorbeeld 'verkaveling') dan zal bij het beheren van een project zelf de optie 'verkaveling' beschikbaar zijn. Zo kan u nadien projecten toevoegen die tot dit nieuwe type behoren.

nieuw project

Architecten

8 Office toont ook een overzicht van de architecten. Het beheer van de architecten werkt bijna identiek als de project types. 'Architect' is bij deze site een apart inhoudstype. Indien u een architect toevoegt, wordt deze weergegeven onder het menu 'kantoor'. Gelijktijdig kan u aanduiden welke architecten meewerkten aan een bepaald project.

Voeg eenvoudig een architect toe aan het team door de knop 'architect toevoegen'. De rest gebeurt automatisch.

toevoegen

Eens de nieuwe architect toegevoegd is verschijnt deze in het overzicht bij de andere architecten. Ook hier kan de architect eenvoudig aangepast worden (via het tandwieltje).

bewerken

Elke beheerder kan enkel doen wat hij mag doen

Drupal heeft een zeer uitgebreid rechtensysteem. Doorgaans maken wij een aantal 'rollen' aan. Elke rol kan een bepaalde set van taken uitvoeren. Een paar voorbeelden:

  • Een gebruiker die 'alles' kan, inclusief nieuwe gebruikers aanmaken.
  • Een gebruiker die enkel bestaande teksten kan vertalen.
  • Een gebruiker die teksten kan plaatsen maar ze niet publiceren. Zijn teksten worden dan automatisch in een wachtlijst geplaatst waarna de eindredactie ze controleert en publiceert.
  • Een gebruiker die enkel het nieuws kan beheren (bv de marketing-afdeling).
  • ...

U kan dan zelf nieuwe gebruikers toevoegen aan uw website en opbasis van de bestaande rollen kiezen welke taken ze wel en niet moegen uitvoeren.

We bouwen de gebruikersrechten steeds zo op dat niemand in staat is om de site opzettelijk of per ongeluk te vernielen.

Conclusie

Een goede webbouwer zal uw site zo maken dat het beheer ervan eenvoudig en doelgericht is en aansluit bij uw noden. Wij streven er steeds naar zoveel mogelijk taken te automatiseren.

Het is niet de bedoeling dat de beheerder in contact komt met het complexe aspect van een website. Een goed uitgewerkte Drupal website is uitermate eenvoudig te beheren. Als u uw site enkel via 'admin' rechten kan beheren, is er iets niet pluis.

U hebt een Drupal website en u begrijpt er niets van? Contacteer ons, wij kunnen u helpen.