Drupal 8 is er! Wat kunnen we verwachten?

Drupal is het platform dat wij gebruiken om websites mee te ontwikkelen. Vandaag is hiervan een nieuwe versie gelanceerd. Hier kijken we al lang naar uit want Drupal 8 is een enorme stap voorwaarts.

In deze blogpost beantwoorden we een aantal vragen over Drupal 8 die we vaak krijgen. Heb je zelf nog wat vragen? Stuur maar door, we beantwoorden ze graag!

The w8 is over.

Waarom is Drupal 8 beter dan Drupal 7?

Eerst en vooral moet je weten dat Drupal 8 op heel veel vlakken anders is dan Drupal 7. Sommige zaken zijn nogal technisch, maar er zijn ook veel aanpassingen waar je als gebruiker voordelen van ondervindt.

We sommen eerst belangrijkste veranderingen 'onder de motorkap' op. Ben je enkel geïnteresseerd in de voordelen waar je als gebruiker mee te maken hebt, lees dan meteen 'voordelen voor de gebruiker'.

Gebruik van Symphony: veilig en krachtig

Drupal is gemaakt met de programmeertaal PHP. Deze taal is heel erg populair op het internet en wordt ondermeer gebruikt door Facebook, Wikipedia, Yahoo, ...

PHP is in sommige kringen echter gekend als een 'slordige programmeertaal'. Het is een zeer toegankelijk taal maar zonder de nodige discipline maak je al snel een slordig project. In Drupal werd dit alvast nooit aangemoedigd maar het kon wel.

Symfony Logo

Drupal 8 is ook met PHP gemaakt en steunt daarnaast voor het eerst op  'Symphony'. Dit is een ontwikkelplatform, wat wil zeggen dat het een set van functies en afspraken is.

Symphony is bijzonder krachtig, veilig en 'netjes': met dit platform haal je het beste uit PHP. Om dit te bereiken werd het grootste deel van Drupal volledig opnieuw geprogrammeerd. Dat was uiteraard een titanenwerk maar het is erg goed gedaan.

Configuration management: sneller sites live zetten

Goede webbouwers maken telkens twee (of meer) versies van een website: een site die live staat en een versie om zaken te testen (staging). Doorgaans worden alle nieuwe zaken eerst op de 'staging' getest en daarna overgezet naar de live site. Hierdoor voorkom je fouten, maar dit bracht veel dubbel werk met zich mee. Vanaf Drupal 8 is het dubbel werk overbodig: alle nieuwe zaken uit de staging site kunnen nu heel snel en veilig overgezet worden op de live site!

Twig: het is nu veel handiger om de site mooi op te maken

Eenvoudig gezegd bestaat een website uit twee delen: de back-end en de front-end. De back-end bevat het beheer van de website en zorgt ook voor functionaliteit op maat. De front-end is de opmaak van de website.

In de vorige Drupal versies liepen deze zaken nogal door elkaar waardoor sommige zaken moeilijk op te maken waren of de opmaak plots stuk kon gaan door iets aan te passen in de back-end.

Dit probleem is nu op een heel mooie manier opgelost door 'twig' te gebruiken. Hierdoor wordt het veel eenvoudiger om een site de juiste lay-out te geven en deze perfect te doen werken op alle toestellen.

Voor de eigenaar van een Drupal site:

Perfecte meertalige ondersteuning. Eindelijk.

Drupal mag dan wel ontstaan zijn in België, het is voornamelijk door Amerikaanse ontwikkelaars gebouwd. En daar vonden ze meertaligheid niet zo boeiend. Bij Drupal 6 was de meertalige ondersteuning zeer beperkt. De taal ondersteuning is bij Drupal 7 op vele vlakken beter maar jammer genoeg waren er meningsverschillen over de manier waarop alles vertaald moest worden. Dit resulteerde in extra werk bij het uitbouwen van een grote meertalige site. Vaak was het hierdoor minder eenvoudig om een meertalige site te beheren.

Bij Drupal 8 is dat euvel volledig opgelost! Drupal 8 is meertalig 'tot in het hart' en dit zal een enorme kostenbeparing betekenen bij het ontwikkelen van een meertalige site. Ook voor de gebruiker is het stukken eenvoudiger geworden om een site in meerdere talen te beheren.

(Veel) eenvoudiger beheer

Het beheer van een website is op vele vlakken verbeterd. Zo kan je de teksten en foto's op uw site vanaf nu nog eenvoudiger aanpassen. Klik op 'beheren' en alles wat je ziet op uw site kan je ter plekke bijwerken. Alle aanpassingen zie je 'on the fly' op uw site verschijnen.

Het tekstbeheer menu (CK editor, met de icoontjes om tekst vet te zetten etc.) is vanaf nu een onderdeel dat standaard in Drupal zit. Hierdoor zal ook dit allemaal beter en sneller werken.

Is Drupal 8 sneller?

Ja. Het 'caching systeem' is alweer sterk verbeterd. Ook zonder maatwerk op het vlak van performantie is Drupal 8 erg snel.

Het is in Drupal 7 ook mogelijk om zeer snelle sites te maken. Dit vereist echter wel wat ervaring. Check onze (Drupal 7) sites van andersbeton.com of easy-m.be gerust eens.

Zal Drupal 8 stabiel zijn?

Ja. Het is een volledig nieuw systeem dus het valt te verwachten dat er links en rechts nog wat fouten opduiken. De huidige bugs zijn echter onschadelijk. Drupal 8 is echter de best geteste Drupal versie ooit en is zeer stabiel gebleken.

Screenshot Drupal 8 site 3SIGN

Eind vorig jaar hebben we 3SIGN site al eens uitgewerkt in Drupal 8. We publiceren binnenkort de finale versie.

Kan je een Drupal 7 website upgraden naar Drupal 8?

Ja en neen. Er zijn 'upgrade scripts' gemaakt om instellingen (content types, fields, views,..) over te plaatsen naar Drupal 8. Voor een heel eenvoudige site zal dat lukken maar voor complexere projecten loopt dit gegarandeerd fout. Doorgaans zullen we er wel in slagen om de inhoud van een oude site vrij vlot om te zetten naar een nieuwe versie van Drupal.

Los hiervan is het niet altijd een goed idee om zomaar te 'upgraden'. Er is veel tijd tussen de verschillende Drupal versies, het internet evolueert snel dus overweeg je best om de site opnieuw op te bouwen na enkele jaren.

Hoe lang kunnen we Drupal 7 nog gebruiken?

Drupal 7 is intussen een zeer volwassen en stabiel systeem. Tot de release van Drupal 9 zullen er updates beschikbaar zijn om de veiligheid te garanderen. Hoe lang dat gaat duren weet niemand, maar het is zeker en vast enkele jaren. Drupal 6 sites werden nog 5 jaar ondersteund nadat Drupal 7 uitgebracht werd.

Een site gemaakt in Drupal 7 kan nog voor een lange tijd gebruikt worden.

Is Drupal 8 nu helemaal af?

Ja en neen. Je kan vanaf vandaag perfect sites bouwen in Drupal 8. Voor kleine projecten verwachten we geen enkel probleem. Voor complexere projecten heb je vaak extra modules nodig die nog niet helemaal afgewerkt zijn. Het gaat de laatste tijd wel erg vlot rond Drupal 8 dus het zal niet lang duren alvorens alles up to date is.

Wat wil het zeggen als iets naar 'de core' verhuist?

Drupal is 'out of the box' een heel erg kaal systeem. De kracht ervan komt pas echt tot zijn recht door rond de basis-opzet modules te installeren die de functionaliteit uitbreiden en personaliseren.

Als een bepaalde module keer op keer bewezen heeft dat ze essentieel en betrouwbaar is wordt deze soms opgenomen in de basis opzet genaamd 'de core'. Dat is altijd goed nieuws want dan wordt deze functionaliteit beter dan ooit ondersteund.

In Drupal 8 zijn volgende zaken in 'de core' opgenomen:

  • Views: Dit is zonder twijfel een van de belangrijkste modules van Drupal. Met deze gratis uitbreiding kan je snel handige overzichten en sorteer functies maken (bv. sorteren op prijs), zaken met elkaar verbinden (bv. andere producten van dit merk). Op dit vlak is Drupal vaak superieur ten opzichte van andere website-platformen.
  • Twig: Dit is helemaal nieuw in Drupal. Hierdoor wordt het eenvoudiger om de lay-out goed te zetten.
  • Authcache + cache: De 'cache' dient om een site sneller te maken. Zonder cache moet de hele pagina samengesteld worden telkens die bekeken wordt. De site verandert echter niet bij elk bezoek dus soms is die stap overbodig. Door pagina's in de cache te steken worden deze bijzonder snel. In Drupal 8 is dit erg goed uitgebouwd.
  • CK: Dit is één van de meest gebruikte teksteditors op het internet.
  • en vele andere.
DrupalCon Chicago 2011

Waarom heeft het zo lang geduurd vooraleer Drupal 8 gelanceerd werd?

Daar zijn verschillende redenen voor. Drupal is een gratis platform en wordt dus opgebouwd door duizenden vrijwilligers. Alles werkt via een democratisch proces en dat heeft soms zijn tijd nodig. De deadline is meerdere malen verplaatst.

De ambities voor Drupal 8 waren dan ook erg hoog. Bijna de volledige core werd herschreven (met Symfony) en hier is veel meer tijd ingekropen dan verwacht. Bij vorige Drupal versies werden eerder kleinere stukken herwerkt of uitgebreid.

Er is wat tijd overgegaan maar het resultaat is wel bijzonder geslaagd. Dit is geen half werk.

Wanneer komt Drupal 9?

Geen idee. Dat zal een hele tijd duren en het is ook niet dringend.

Vanaf Drupal 8 is ook voor het uitwerken van nieuwe functionalilteit anders opgebouwd dan de eerdere versies. Het is eenvoudiger geworden om nieuwe versies te maken zonder dat die oude functionaliteit teniet doen. Er zullen snel nieuwe versies komen zoals 8.1, 8.2, enzomeer. Versie 9 zal zeker nog lang op zich laten wachten.

Meer weten? Bekijk de presentatie van Drupal 8.

Interesse om met ons samen te werken?